top of page
  • dart.board

Specijalno priznanje za film POSLEVODE (Afterwater) Daneta Komljena na festivalu New Horizons

Film “Poslevode” (Afterwater) u režiji Daneta Komljena nagrađen je "Specijalnim priznanjem" na Međunarodnom filmskom festivalu “Novi horizonti” (New Horizons) u poljskom gradu Vroclavu.

Svetska premijera filma “Poslevode” održana je na 72. filmskom festivalu u Berlinu, u okviru selekcije “Forum”. Reč je o Komljenovom drugom dugomeražnom filmu. Nakon svetskog festivalskog uspeha njegovog prvog filma “Svi severni gradovi” i uspeha kratkih filmova “Fantastične rečenice” i “Naše telo”, koji mu je doneo i nominaciju za najbolji kratki film na Evropskim filmskim nagradama 2015. godine, Komljen je širom sveta prepoznat kao značajan novi autor umetničkog filma. Zahvaljujući specifičnom filmskom izrazu, specijalne projekcije i retrospektive njegovih dela organizovane su u Linkoln centru u Njujorku, kao i u Institutu moderne umetnosti u Londonu.



“Ideja je bila da napravimo film fluidan poput same vode, da započnemo jednu priču i navedemo je da teče, neprimetno, do naredne priče, plutajući dalje i dalje dok se ne pojave paralele, rime i odjeci. Polazna tačka su bile priče o potopljenim naseljima i istorijama od kojih smo došli do studije određenog pejzaža, refleksivne površine na koju se projektuju priče i slike. ‘Poslevode’ istražuje jezera kao ekosisteme i zbirnice imaginarnog, koristeći film da zabeleži mnoštvo životnih oblika, jezera, materijala, vremena i načina bivanja zajedno”, rekao je Komljen o novom filmu.

bottom of page