top of page
  • dart.board

POSLEVODE Daneta Komljena selektovan u program 72. Berlinala

Svetska premijera filma Poslevode, reditelja Daneta Komljena, održaće se na 72. Berlinskom filmskom festivalu – Berlinale 2022 u okviru selekcije Forum.


Film Poslevode prati Jonaša, koji studira insekte i ribe, i Signe, koja studira listove i trave. Nakon dana provedenog u baštama i bibliotekama, oni se susretnu, vozom napuste grad i postave svoj šator na obalama jezera. Dok čitaju, jedu voće, lutaju kroz šumu i plivaju u hladnoj vodi, okolni svet deluje sve dalji i dalji. Pojavi se stranac i nastaje trio. Ali postoje i drugi trouglovi, druga jezera, drugačija mesta, drugačija vremena.,,Ideja je bila da napravimo film fluidan poput same vode, da započnemo jednu priču i navedemo je da teče, neprimetno, do naredne priče, plutajući dalje i dalje dok se ne pojave paralele, rime i odjeci. Polazna tačka su bile priče o potopljenim naseljima i istorijama od koje smo došli do studije određenog pejzaža, refleksivne površine na koju se projektuju priče i slike. ,,Poslevode” istražuje jezera kao ekosisteme i zbirnice imaginarnog, koristeći film da zabilježi mnoštvo životnih oblika, jezera, materijala, vremena i načina bivanja zajedno.”, rekao je Komljen.


Film se sastoji iz tri dela, od kojih je svaki snimljen u različitom delu sveta i drugačijom tehnikom snimanja, od 16mm i 8mm filmskom trakom do savremenih digitalnih kamera, krećući se između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i između dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih formi.


Foto: Dane Komljen


Ovo je Komljenov drugi dugomeražni film. Nakon velikog svetskog festivalskog uspeha prvog filma “Svi severni gradovi”, ali i uspeha kratkih filmova “Fantastične rečenice” i “Naše telo” koji mu je doneo i nominaciju za najbolji kratki film na Evropskim filmskim nagradama 2015, Komljen je širom sveta prepoznat kao veoma značajan autor umetničkog filma. Zahvaljujući specifičnom filmskom izrazu specijalne projekcije i retrospektive njegovih dela organizovane su u Linkoln centru u Njujorku, kao i u Institutu moderne umetnosti u Londonu.


Film Poslevode, koji će biti prikazan u okviru selekcije Forum na Berlinskom filmskom festivalu je koprodukcija Nemačke, Južne Koreje, Španije i Srbije. Glavni producent je Flaneur Films, dok su srpski koproducenti Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić iz producentske kuće Dart film. Film je u Srbiji podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program Foruma ima za cilj da proširi razumevanje o tome šta je film, da testira granice konvencije i otvori nove perspektive kako bi pomogao da se shvati film i kako se on odnosi na svet na nove načine.


72. Berlinski filmski festival održaće se od 10. do 20. februara 2022. godine u Berlinu. O detaljima projekcija svetske premijere filma i aktivnostima naših autora na festivalu znaće se više početkom februara 2022.

Comments


bottom of page